Alga Algi glony Skarbnica zdrowia


       Jak w tytule zapewniam , ze algi to skarbnica zdrowia sądze , ze ten temat was zainteresuje cała historia Algi jest prze ogromna . Na studiach kosmetologi miałam przyjemność pisać prace na ten temat i chce z wami sie podzielic tą ciekawostką :)

Lecznicze działanie alg
Algi to zwykłe wodne rośliny jednokomórkowe żyjące zarówno w wodach słonych jak też słodkich, które mają jednak niezwykłe działanie.
. Algi nadają się do usuwania zmarszczek lub jako odżywka dla włosów i skóry głowy.. Wspierają one także leczenie cyst, obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, zapaleń stawów i chorób skóry.
Algom przypisywane są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające.
Algi usuwają toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki tłuszczowe i stymulują przemianę materii.
Poprawiają gładkość i elastyczność naszej skóry, posiadają właściwości przeciwutleniające.
Obniżają poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu. Przetwory z alg wykorzystywane są do celów kosmetycznych, można spotkać je w kosmetykach nawilżających i ujędrniających ciało, kosmetykach do peelingu.

Algi zyskują coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości odżywcze. Roślinom tym przypisywane jest działanie odmładzające, wyszczuplające, upiększające i zdrowotne. Algi morskie zawierają wszystkie minerały jakie występują w morzu.
Picie herbaty z suszonych alg przyspiesza przemianę materii, co sprzyja pozbyciu się zbędnych kilogramów. Rośliny te zawierają także spirulinę, która przyjmowana codziennie obniża cholesterol, także ryzyko zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, wzrok, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, normalizuje przemianę jodu, przez co przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy. Poprzez regularne przyjmowanie alg i spiruliny już po 4-6 tygodniach widać efekty oczyszczania się organizmu z toksyn. 
Naukowcy odkryli, że suplementacja algą Spirulina zmniejsza powierzchnię błony wewnątrz aorty od 33% do 48%, co pokazuje, że może ona zapobiegać powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu.
Jak donosi University of Maryland Medical Center, “Pewna liczba badań na zwierzętach i probówki sugerują, że Spirulina zwiększa produkcję przeciwciał, białek zwalczających infekcje i inne komórki, które poprawiają odporność , a także pomagają zapobiec infekcjom oraz chorobom przewlekłym, takim jak rak”. Nie dziwi ten fakt, ponieważ ponad 70 naukowych, zweryfikowanych artykułów, opublikowanych w literaturze naukowej ocenia zdolności i wpływ Spiruliny na komórki rakowe.
Artykuł opublikowany w kwietniu 2014 roku przez czeskich naukowców podkreślił, że oprócz zdolności do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, Spirulina jest również bogata w związki tetrapirolowe, ściśle związane z cząsteczkami bilirubiny, silne przeciwutleniacze i środki antyproliferacyjne
        Co więc zawierają algi, czego nie ma w innych produktach? Nic poza tym co występuje w przyrodzie, ale w takiej ilości, że algi śmiało możemy nazywać mistrzami świata w kumulowaniu tego, co daje i przywraca nam zdrowie i siły witalne. Nie ma w naszym ekosystemie niczego innego co zawierało by w tak niewielkiej objętości tyle cudownie wpływających na nasze zdrowie substancji. Na potwierdzenie tego trochę potwierdzonych badaniami naukowymi danych dotyczących alg.  
-Algi dzielą się dwa rodzaje: algi morskie i słodkowodne.
-Algi morskie bogate są w białko i jod, algi słodkowodne o niskiej zawartości jodu zawierają natomiast duże pokłady cennego białka.
-Algi zawierają wiele mikro i makro elementów, związków chemicznych, pierwiastków, minerałów oraz
-Algi to rośliny, proste jednokomórkowce występujące we wszystkich strefach geograficznych, w środowisku wodnym oraz wilgotnych miejscach.
-Algi wzmacniają system immunologiczny człowieka, poprawiają pamięć i koncentrację, są niezwykle pomocne w wielu chorobach (reumatyzm, cukrzyca, grzybica).

-Bardzo cenną algą jest spirulina, którą określa się jako "mleko Matki Ziemi", ze względu na wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego, istotnego składnika kobiecego pokarmu. Spirulina nazywana jest również "zielonym mięsem", z powodu wysokowartościowego białka, którego zawartość jest aż trzykrotnie większa niż w mięsie. Mięso zawiera 27 procent białka, soja 34 procent, a alga ma 65 procent białka. Jest najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12. 
Zawiera także wiele witamin w wysokim stężeniu np. A, B, B1, B2, D, E i K. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, potas, selen, fluor. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wywiera bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze, na florę układu pokarmowego. Kolejnym barwnikiem jest fitocyjanina. Ten niebieski barwnik wzmacnia system immunologiczny, wspiera fizjologiczne czynności komórek, działa przeciwrakowo.
Spirulina przyjmowana codziennie obniża cholesterol, obniża ryzyko zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, wzrok, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, normalizuje przemianę jodu, przez co przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy. Poprzez regularne przyjmowanie alg spirulina już po 4-6 tygodniach widać efekty oczyszczania się organizmu z toksyn.
Otwieramy skarbnicę zdrowia
Mikroalgi spirulina i chlorella należące do pierwszych roślin na ziemi zawierają 300% więcej wapnia niż pełne mleko, 2300% więcej żelaza niż szpinak, 3900% więcej beta karotenu niż marchew oraz 375% więcej białka niż tofu – twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach ponad XIX wieków temu.

Inna mikro-alga o nazwie haematococcus zawiera cudowną substancję astaksantynę, która jest znana jako najsilniejszy przeciwutleniacz świata. Jest ona 20 razy silniejsza niż jej syntetyczny substytut, 50 razy silniejsza niż beta – karoten, 60 razy mocniejsza niż witamina C oraz ma 550 razy silniejsze działanie niż witamina E.

Alga znana pod nazwą lithothamnium posiada natomiast niezwykle dużo naturalnego wapnia, który może być przyswojone prawie w całości przez nasz organizm, a wapń to kości, stawy, włosy i skóra. Nawet muszle ostryg, postrzegane tradycyjnie jako najwartościowsze źródło wapnia nie nadążają za algami w skuteczności leczenia chorób z nimi związanymi. Algi są także składnikami wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci oraz są wykorzystywanych do kąpieli, w czasie których wdychane wraz z parą wodną powodują oczyszczanie dróg oddechowych.

Kto powinien stosować produkty z alg
XXI wiek wymaga od nas wszystkich znacznego wysiłku – zwłaszcza w zakresie aktywności umysłowej. Wcześniej bardziej liczyła się sprawność i siła fizyczna, ale teraz pracodawcy wymagają od nas przede wszystkim wysokiej aktywności intelektualnej podczas procesu myślenia i dlatego warto zażywać algi. Kombinacje alg, minerałów i składników ziołowych dają innowacyjną siłę umysłu dla osób, które intensywnie wykorzystują swój mózg, wzmagają jego wydajność, pozwalają na wysoki stopień koncentracji i uzyskanie lepszej równowagi organizmu. Co więcej, długotrwałe spożywanie alg pozwala na lepsze zaopatrzenie organizmu w energię, jasność umysłu i możliwość długotrwałej, efektywnej pracy.

Ale nie tylko ludzie pracujący umysłowo powinni uwzględniać algi w swoim jadłospisie. Sportowcy także potrzebują duże ilości różnych składników zawartych w wielu produktach żywnościowych dla celów treningowych i do osiągania lepszych wyników w zawodach sportowych a te w ogromnych ilościach i łatwo przyswajalne znajdują się właśnie w algach. Algi można także - oczywiście po konsultacji z lekarzem pediatrą - podawać dzieciom. Nie stwierdzono bowiem żadnego negatywnego oddziaływania składników zawartych w algach na ich organizm.

Obecnie na rynku funkcjonuje wiele produktów zawierających algi. Są one wykorzystywane we wspomaganiu procesów leczenia, kosmetyce i w salonach piękności oraz dietetyce. Zwracajmy jednak uwagę na wiarygodność efektów ich stosowania oraz producenta, bo wprawdzie wiara czyni cuda, ale lepiej jak będziemy stosowali dobre i sprawdzone produkty polecane przez wiarygodne osoby.
Algi możemy dodawać do koktajli, sałatek, albo po prostu zażywać jako tabletki. Przyjmowanie codziennie 3-10g spiruliny pomoże nam zachować na długo młodość i zdrowie.

Jedna łyżeczka alg (3g) zawiera 4 tyś jednostek żywieniowych, czyli tyle ile mieści się w 3- 4 kg owoców oraz warzyw. Roślinom tym przypisywane są właściwości odmładzające, wyszczuplające i upiększające. Usuwają toksyny, wiążą toksyczne substancje, wnikają w komórki tłuszczowe i stymulują przemianę materii.
Algi pomagają nam:
* zahamować stany zapalne,
* obniżyć gorączkę,
* łagodzić bóle,
* osłabiać stany lękowe,
* pomniejszać wrzody,
* oczyszczają organizm,
* wzmocnić system odpornościowy,
* zapobiegać chorobom nerek,
* spowalniać starzenie się komórek,
* poprawiać lipidy (cholesterol),
* przyspieszać tworzenie się czerwonych ciałek krwi,
* obniżyć niebezpieczeństwo zwapnienia stawów,
* zapobiegać osteoporozie,
* działać przeciwko łuszczycy,
* zapobiegać grzybicom,
* redukować częstotliwość infekcji wirusowych.
Wyroby z algami produkowane są najczęściej z dwóch alg Chlorelli i Spiruliny. Wprowadzone do organizmu, regulują pH, odtruwają a następnie przystępują do ożywienia mózgu, co rozpoczyna procesy regeneracyjne całego organizmu.
Chlorella wyrobiła sobie opinię znakomitej "odtrucicielki". Zbiera ciężkie metale w ludzkim organizmie, mobilizuje i usuwa je z organizmu. Czyni to nie tylko w jelicie, ale również w naczyniach krwionośnych i bezpośrednio w tkance tłuszczowej.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że substancja ta w badaniach laboratoryjnych hamuje wzrost guzów nowotworowych.
W Chlorelli znajdują się:
* pełnowartościowe, roślinne białko z ośmioma istotnymi aminokwasami,
* minerały i istotne mikroelementy, na przykład magnez, potas, mangan, żelazo, cynk, wapno, selen,
* liczne witaminy, między innymi witamina C i E, niacyna, kompleks witaminy B, łącznie z witaminą B-12 w aktywnej formie, witamina K, kwas pantotenowy, kwas foliowy,
* chlorofil: ok. 4% - najwyższa z mierzonych zawartości chlorofilu,
* przeciwutleniacze, polifenole i wiele dalszych biologicznie aktywnych farmaceutycznie skutecznych substancji,
* nienasycone kwasy tłuszczowe, jak kwas a-linolenowy i linolo.
Ze wszystkich roślin Spirulina jest rosliną najbogatszą w chlorofil.
W spirulinie znajdują się:
* wysoki udział białka pochodzenie roślinnego (60-70%), które jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm,
* wysoka zawartość pigmentu: chlorofil, zielony barwnik roślinny wiąże tlen w komórce roślinnej i transportuje go,
* fikocyjanina, tak zwany niebieski pigment, który oddziaływuje bezpośrednio na komórkę i wspomaga jej wzrost,
* bardzo duża ilość witamin grupy B (B 12, B 1, B 2, B 6), żelaza i przeróżnych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na wymianę błonnikową,
* fenyloetyloamina, która powoduje wzrost aktywności umysłowej i poprawia samopoczucie w przypadku depresji,
* karotenoidy, w szczególności beta-karoten, który wpływa pobudzająco na układ immunologiczny,
* kwasy tłuszczowe i lipidy, witaminy, enzymy, cukry proste i złożone. 
Spirulina jest szczególnie bogata w cenne, niezbędne do życia aminokwasy (składniki białka). Nasz organizm wykorzystuje białko do budowy komórek, jak też do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał. Spirulina zawiera 14 razy więcej beta-karotenu niż marchew.
Oprócz aminokwasów, minerałów i witamin, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, należy mu dostarczać z pożywieniem niezbędnych wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich kwas linolowy i linolenowy, które spirulina zawiera w dużych ilościach. Są one przetwarzane w organizmie m.in. w kwasy gammalinolenowe, wspomagające wiele podstawowych funkcji organizmu.


      Własnie jestem na etapie porównania która Alga jest najlepsza ja spożywam  spiruline w tabletkach. Chociaż w proszku tez budzi powoli moje zaufanie tylko bynajmniej trzeba ją smakować w jedzeniu lub w rożnych koktajlach swojego wykonania. W kolejnym artykule postaram sie dobrac odpowiednia juz sprawdzona Alge w tabletkach bądz w proszku dobrego pochodzenia nie jakas podróbe na ktore was uczulam ! Pochodne z Chin nie polecam. Najlepsza pochodzenia Hawajskiego tylko najlepiej hodowana w naturalnych warunkach :)

Ciekawostka:
Już od dawnych czasów np. mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. 
Jako dzieci piją wodę z alg i przeciętnie żyją do 110 lat. To jest jedyne miejsce na świecie, 
gdzie ludzie w pełnym zdrowiu dożywają sędziwego wieku i nie znają takich chorób jak rak, 
gruźlica czy schorzenia żołądka.

Chyba więcej nie potrzeba dowodów aby wprowadzić w swoje codzienne życie Alge :)
Do następnego ;)  ➦ :) <3

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pomysł na kaktusy w kuli Kwiaty w kuli szklana kula

Alga Glony do zycia witaminy skarbnica zdrowia

Pomysł pomysły na meble z palet Czyli jak to wykonaliśmy sami